14 Nisan 2022 Perşembe

 VÜCUT DİRENCİNİ GÜÇLÜ TUTMANIN YOLLARI 


1 - Dengeli ve Sağlıklı Beslenme

Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olur. Öğünlerinizi önceden belirleyiniz. Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3ara öğüne bölün az ve sık beslenin. Bol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3’ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına, erken yaşlanmaya neden olur. Midenizi katı gıdalarla doldurmayın. Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar.

2 - Günde En Az 2- 2,5 Litre Sıvı Tüketmek

İnsan vücudunun yaklaşık % 60 ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır. Gün boyunca solunum, terleme, idrar ve barsaklar yoluyla su kaybederiz. Bu nedenle çevresel ve fiziksel faktörler su ihtiyacımızı belirler ve su ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Örneğin, kış aylarında terleme ile su kaybı azalacağından yaz aylarına göre su ihtiyacı daha az olacaktır. Günlük su ihtiyacı konusunda farklı görüşler olmakla birlikte genel olarak güne 2-2,5 litre su tüketimi önerilmektedir.

Yeterli su içilmediğinde ortaya çıkan ilk belirti susuzluk hissidir. Yaşlılarda susuzluk hissinin zayıflaması nedeniyle su alma ihtiyacı fark edilmeyebilir ve vücutta su eksikliği tablosu kolaylıkla gelişebilir. Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, ağız ve burunda kuruluk, idrar renginde koyulaşma ve ileri aşamada halüsinasyon ve bilinç bulanıklığı söz konusu olmaktadır. Sıvı ihtiyacı gazlı içecekler, kahve ve çay gibi içeceklerden değil sağlıklı seçenekler olan su, taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları ve çorbalar ile sağlanmalıdır.

3 - Düzenli Uyku

Uyku günlük hayatımızda daha dinç ve sağlıklı olmamız için en öenmli etkendir. Uykusuzluk yaşayan veya uyku bozukluğu olan kişilerin bağışıklık sistemleri de olumsuz etkilenmektedir. Düzensiz ve az uyku bağışıklığı zayıflatarak enfeksiyonlara davetiye çıkarmaktadır. Uyku süresinin ve uyku düzeninin sağlanması sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Uyku, bedenin ve beynin dinlenme sürecidir. Belirli bir süre ve belirli periyotlarla yapılmak zorundadır. Kişi iyi ve kaliteli uyku uyuyabiliyorsa vücut dinlenir, daha dirençli ve güçlü olur.

Uykuyu Bozan Yiyecek ve İçekleri Tüketmeyin

Kafein (kahve), nikotin (sigara) ve tenin (çay) uyanık tutacağı için, bu maddeleri içenler daha uzun sürede uykuya dalıyor. Dolayısıyla rahat bir gece geçirmek için uyumadan 3 saat öncesinde bu maddeleri tüketmemek gerekiyor.

Kaliteli Bir Uyku İçin Yapmamız Gerekenler

1 - Her gün aynı saatlerde uyumak ve aynı saatlerde uyanmalıyız.

2 - Düzenli egzersiz yapalım

3 - Akşam yemeğinizi yatmadan en az 2-3 saat önce yemeliyiz.

4 - Çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekleri, yatmadan 3 saat önceki zamanda içmeyin.

5 - Yatmadan 15 dakika önce içeceğiniz ılık süt ya da yapacağınız ılık dış uyumanızı kolaylaştırır.

6 - Yatak odanızda televizyon, bilgisayar, cep telefonu gibi cihazlar bulundurmayın varsa kapatmalıyız.

 

4.Düzenli Olarak Egzersiz Yapmak



Düzenli ve dengeli yapılan egzersiz bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hastalıklara yakalanma riskini düşürür ve hastalıkların çabuk atlatılmasını sağlamaktadır. Egzersizin fiziksel kapasiteye etkisinin yanı sıra bağışıklık sistemi, sinir sistemi ve kalp damar sağlığı için de pozitif etkisi bulunmaktadır.      Eğer düzenli olarak spor salonuna giderek fiziksel aktivite kısmını orada halletme imkanınız varsa bu, sizin için tabi ki güzel bir seçenek olacaktır. Ancak hem salona gitmeye hem de her gün egzersiz yapmak için fırsatınız veya vaktiniz yoksa dahi endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü gün içerisinde yapacağınız herhangi bir miktarda aktivite, hayatınızda hiç yer almamasından iyidir. Egzersizin faydalarından yararlanmak için gün boyunca daha aktif olun. 

Düzenli Egzersiz Bizlere Bazı Destekler Sağlamaktadır.

1 -  Ruh Halinizi İyileştirir

2 -  Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur

3 - Daha İyi Uykuyu Destekler

4 - Kaslarınız ve Kemiklerinizin Güçlenmesine Yardımcı Olur

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM ...

4 yorum: